El Clúster MAV tanca l'any 2020 arribant als 60 membres i amb 20 projectes col·laboratius en marxa

Clúster MAV,

El Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV) ha tancat l'any 2020 demostrant capacitat d'adaptació davant la crisi sanitària, oferint suport als membres i recollint iniciatives en materials per poder facilitar la creació de sinèrgies entre actors i, així, minimitzar les irrupcions a les cadenes de subministrament. 

Durant aquest any, el Clúster MAV ha crescut en 12 nous membres i ha participat i impulsat 20 projectes nacionals i europeus. La organització d'activitats també ha estat intensa durant l'any 2020, amb més de 33 jornades i seminaris online organitzades i l'impuls de nous projectes per part dels grups de treball.

Sumem 12 nous membres!

Durant aquest any el Clúster MAV ha crescut en 12 nous membres, passant de 49 a 61 membres actius, que permetran consolidar el clúster com a referent al sector dels materials a Catalunya. Entre les noves incorporacions es troben  Astrea Materials, Antex, BCN 3D Ceramics, CIM-UPC, Compoxi, Darlex, Elisava Research, IDEADED, IREC, LAIF, Magrada Proyectos i Muonio.

20 projectes regionals i europeus en marxa

Al llarg del 2020, hem impulsat la creació i desenvolupament de 15 nous projectes col·laboratius entre membres i hem participat en quatre propostes de projectes europeus, un d'ells ja en execució. 

A nivell regional tenim en marxa quatre projectes i hem participat en tres propostes de projectes en l'àmbit dels nanomaterials, la impressió 3D i la Economia Circular.A nivell europeu destaquem el projecte ELCA (European Lightweigh Cluster Alliance), que introduirà al mercat productes i serveis basats en materials lleugers pel sector aeroespacial, automoció, ferroviari i marítim.

33 jornades i seminaris online

El 2020 ha estat un any actiu en activitats. Hem organitzat activitats sobre tendències i reptes en materials pel sector de la construcció, el packaging o la mobilitat elèctrica, sobre com aplicar el valor compartit i la sostenibilitat o sobre l'estat de l'art en nanotecnologia i els seus principals sectors d'aplicació.

També destaquen els 24 seminaris web organitzats conjuntament amb ACCIÓ i els 29 clústers catalans per ajudar de forma transversals als membres a navegar la crisi provocada per la Covid-19 i una sessió específica sobre normativa i processos de fabricació d'EPI.

Dinamització dels grups de treball

També hem apostat per dinamitzar els grups de treball del clúster, que vitalitzen les principals activitats i traccionen el desenvolupament de projectes. El grup de nanotecnologia i nanomaterials segueix en el desenvolupament de la plataforma de serveis i infraestructures de nanotecnologia Nanohub, mentre que el grup de materials lleugers ha començat un projecte per al desenvolupament d'una anàlisis per conèixer millor els actors nacionals del sector ferroviari i les innovacions que s'han dut a terme en matèria de materials.

Per altra banda, el grup d'economia circular, ha estat treballant en un estudi sobre la implantació de la economia circular en el sector dels materials que presentarem l'any que ve.

Suport continuat en temps de Covid

Des del Clúster hem ofert tot el nostre suport per acompanyar a les empreses membres a fer front a la situació generada per la Covid-19 i posicionar les solucions desenvolupades per mitigar la crisis sanitària, econòmica i social.

En aquest sentit, destaca la construcció de l’espai #laComunitatMAVactua, un recull de les iniciatives i capacitats dels socis per lluitar contra la Covid-19, la publicació i difusió de necessitats en l’àmbit de materials i la tasca continuada de posar en contacte empreses per a la fabricació de material sanitari.

Durant els primers mesos de la pandèmia, el clúster va identificar i posar en contacte desenes de proveïdors de matèria primera per a la producció de productes sanitaris. La col·laboració entre membres va permetre minimitzar la disrupció de les cadenes de valor i l'impuls d'iniciatives per a la producció, amb impressió 3D, de productes sanitaris. Van col·laborar a la iniciativa 50 entitats d'arreu del territori amb 150 equips d'impressió.

Impuls a l'Espai Soci i la comunicació

Durant l'últim trimestre de l'any hem redissenyat l'Espai Soci, un portal per fomentar la interacció entre membres i amb el clúster. En aquesta àrea els membres poden trobar tots els butlletins enviats, una llista de contactes dels membres i documents relatius als esdeveniments organitzats, grups de treball, projectes i activitat del clúster.

També hem començat un redisseny progressiu de la web per millorar-ne la seva usabilitat i donar més visibilitat als membres, hem creat més contingut a les xarxes socials i impulsat la relació amb mitjans de comunicació i òrgans internacionals com la European Clusters Alliance.

I al 2021, què?

El 2020 volem seguir fomentant iniciatives orientades a potenciar el negoci dels materials, aportant informació estratègica i tecnològica i creant noves oportunitats de col·laboració per a tots els membres. Per això treballarem per esdevenir una Agrupació Empresarial Innovadora (AEI) i estem organitzant nous esdeveniments del vostre interès com el I BROKERMAV, un brokerage event per presentar solucions a reptes tecnològics en materials d'empreses europees, una jornada sobre recobriments o el desenvolupament d'un porfoli de solucions dels membres dins la web.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies